I en tid med økt etterspørsel etter bussjåfører, tilbyr Halaas Trafikkskole en intensiv utdannelse for å kvalifisere seg til yrkessjåfør på klasse D eller D1. Utdannelsen tar 6-8 uker og kombinerer teori og praktisk opplæring.

En av årsakene til at Halaas Trafikkskole AS arrangerer det intensive bussopplæringskurset ved avdelingen i Steinkjer, er å gjøre det lettere for både langveisfarende og mer lokale å få gjennomført opplæringen. Dette tilbudet har Halaas Trafikkskole også flere plasser.

I og med at bussopplæring ikke tilbys overalt kan det være vanskelig å få det til å passe inn i en travel hverdag, og med en intensiv opplæring så får man gjort mye på kort tid.

Kurset er ment å gi en komplett opplæring til bussførere, og ved å slå sammen teori og praksis i et intensivt kurs, kan elevene ta hele opplæringen på en gang. Dette kan være en fordel for både elever og bedrifter som har behov for sjåfører.

- Det er viktig å være klar over at det intensive bussopplæringskurset er krevende. Det er mye teori som skal på plass på kort tid, og det krever egeninnsats fra elevene, sier Cecilie Båfjord, faglig leder og trafikklærer hos Halaas Trafikkskole.

- Noen av teorifagene i bussopplæringen er nettbaserte. Dette kan være en fordel for elever som ønsker å jobbe med teorien på forhånd, og da kan de ta unna teoriprøven før de kommer til kurset. Halaas Trafikkskole kan også tilby elever nettbasert teoriopplæring.

c1v2

Cecilie Båfjord er faglig leder og trafikklærer hos Halaas Trafikkskole, og en av kursinstruktørene.

Instruktørene som har undervist på kurset er fornøyde med opplegget og de mener at er en god løsning, blant annet for elever som ikke har mulighet til å ta førerkortet nær sitt hjemsted. Kurset kan bli dekt av Statens lånekasse for utdanning, og elevene søker selv om dette før kursstart.

Vi har pratet med noen av elevene på Steinkjer og hørt hva de syns om opplegget:

Bussjåfør på deltid og heltid

Emil Opsal (25) er i Steinkjer for å få sertifikat på minibuss med henger.

- Jeg har ikke planer om å bli bussjåfør på heltid, men far min driver blant annet med kjøring av skoleruter, og spurte om ikke jeg kunne ta sertifikatet for å kunne være vikar når det var behov. Og det er jo greit å ha da.

Emil er i dag lagerarbeider hos en VVS-leverandør og kommer i fra Lierne i Indre Namdal nord-øst i Trøndelag. Han tar turen til Steinkjer daglig i perioden utdanningen varer.

- Det er veldig greit å komme seg til og fra Steinkjer. Det er ca. 1 time og 45 minutters kjøring fra Lierne.

Opplegget med intensivkurset passer bra, og Emil skryter av undervisningsopplegget og instruktørene.

- De første 14 dagene på kurset kan være litt tunge å komme seg igjennom, men jeg syns instruktørene er flinke til å få undervisningen til å bli interessant, avslutter han.

En annen deltaker på kurset, som bor i Namsos og som ønsker å få jobb som bussjåfør på heltid der, sier følgende:

- Jeg har førerkort til minibuss, noe som er en fordel. Men det er en tung prosess å bli bussjåfør med mye teori og kjøring. Og så er jeg selvfølgelig spent på oppkjøringen. I starten var det utfordrende å manøvrere en stor buss, men nå går det bra.

- Det er ganske enkelt å få seg jobb når en først har utdanningen, da det er mangel på bussjåfører de fleste plasser i landet, avslutter vedkommende.

Fra Sudan, via Kirkenes, til Steinkjer for å bli bussjåfør

29 år gamle Mohamad Ismail Daoalbet flyktet fra krigen i Sudan for 4 år siden. Flukten tok han fra Sudan via Libya og gjennom flere europeiske land, før han til slutt havnet i Norge. Nå er han bosatt i Kirkenes der han har gått på skole, og nå jobber.

- Kirkenes er en fin by. Jeg har bodd der i fire år og trives veldig godt. Det har vært litt utfordrende med språket, men nå går det bra.

Mohamad reiser nå fra Kirkenes til Steinkjer, en avstand på drøye 1.000 kilometer i luftlinje, for å delta på 6 ukers intensivkurs for å bli bussjåfør hos Halaas Trafikkskole. Når han har fått førerkortet på buss ønsker han å jobbe litt, men har også andre fremtidsplaner: Mohamad ønsker å studere farmasi ved universitet i Tromsø.

buss 1v2

Mohamad reiser helt fra Kirkenes til Steinkjer for å ta førerkort på buss!

- Jeg er veldig interessert i kjemi, fysikk og matte, og syns det virker spennende med farmasistudiet. Og med førerkort på buss kan jeg i tillegg jobbe litt i helger og kveld som bussjåfør.

Mohamad fant ut i august at han ville ta førerkort for buss. På grunn av manglende tilbud og lang ventetid på opplæring i nærheten, førte et google-søk ham til Halaas Trafikkskole som kunne tilby en plass på kurset i Steinkjer.

- Det er litt krevende og det er mye vi skal lære, men instruktørene er flinke og opplegget er bra, smiler Mohamad.

Er du interessert i bussopplæring? Sjekk våre kurs her.